AVRUPA BİRLİĞİ KOŞULSALLIĞINDA REFORM; POLİTİKA TRANSFERİ BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME


Özet Görüntüleme: 33 / PDF İndirme: 25

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.40

Anahtar Kelimeler:

Avrupa Birliği, Koşulsallık, Yerelleşme, Reform, Politika Transferi

Özet

Avrupa Birliği (AB), ekonomik ve sosyal anlamda gelişim göstermek isteyen hemen hemen birçok ülkenin göz önünde bulundurmak zorunda olduğu uluslararası bir örgüttür. Birbirinden farklı ülkelerin bir araya gelmesiyle oluşan AB, ortak politikalar belirlemekte ve bu politikalar çerçevesinde hareket edilmesini istemektedir. İlgili politikalar doğrultusunda AB üyesi olan veya olmak isteyen ülkeler bir politika transferi sürecine girmektedir. Politika transferi, bir ülkeye ait bir politikanın karşılaştırma yoluyla veya tecrübelerle bir başka ülkeye geçmesi ve ülkelerin bu bağlamda aldıkları karar alma şekilleri olarak tarif edilmektedir. Transfer sürecinde daha önce uygulanan ve gözden geçirilen politikalar politika yapıcılar tarafından dikkate alınmakta ve karar alımında kullanılacak rasyonel bir strateji olarak değerlendirilmektedir.
Bu çalışmada, AB koşulsallığı ve getirdiği yükümlülükler doğrultusunda Türkiye’de gerçekleştirilen yerelleşme eksenli reformlar hakkında bilgi verilmektedir. Diğer reformlar çalışmanın sınırı dışında tutulmuştur. AB’ye üyelik sürecinde düzenlenen yerel reformların bir politika transferi örneği olup olmadığı yönündeki analiz, çalışmanın temel amacıdır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmış ve çalışma sonucunda AB koşulsallığının Türkiye’ye yerelleşme eksenli önemli bir reform süreci yaşattığı anlaşılmıştır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2020-09-28

Nasıl Atıf Yapılır

PARLAK, B., & ATMACA, Y. (2020). AVRUPA BİRLİĞİ KOŞULSALLIĞINDA REFORM; POLİTİKA TRANSFERİ BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME. Premium E-Journal of Social Science (PEJOSS), 4(7), 261–273. https://doi.org/10.37242/pejoss.40